Om forstuvet fod

Forstuvet fodHvad er en forstuvet fod så?

På denne side kan du læse om hvad det betyder, det at have en forstuvet fod, hvad er i fagsprog kaldes en ankeldistorsion.

De fleste af os har haft den ubehagelige og smertefulde oplevelse af at træde forkert eller misse et trin og vride om på foden. En forstuvet fod er den hyppigst forekommende årsag til ankelsmerter, og er den mest almindelige sports og aktivitets relaterede skade i landet. (På top 5 på landets skadestuer)

En ankelforstuvning er en hyppigt forekommende skade, hvor nogle af fibrene i fodens stabiliserende forstrækkes, dog uden at overrives. Sværhedsgraden af en forstuvet fod kan klassificeres i grader 1,2 og 3.

  • Grad 1 (mild) ankel forstuvning- mindre end 25% af fibrene er påvirket
  • Grad 2 (moderat) ankel forstuvning – 25% -75% af fibrene er påvirket
  • Grad 3 (svær) ankel forstuvning- mere end 75% af fibrene er påvirket resultererende i væsentligt ustabilt led.

Forstuvning yderside

 

 

Den mest almindelige form for forstuvning er en inversion forstuvninger som tegner sig for omkring 85% af alle forstuvede ankler. En inversions forstuvning forvolder skade på ledbåndene på ydersiden af din fod (oftest det forreste talofibular ligament).

 

Forstuvning inderside

 

 

 

Den anden type af forstuvning er en eversions forstuvning som tegner sig for omkring 15% af alle forstuvede fødder. En eversions forstuvning forvolder skade på ledbåndene på indersiden af din fod (oftest det deltoide ligament). Denne skade er ofte forbundet med et brud på knoglen på indersiden af anklen (fibula, mediale malleolus, talus) hvilket er vigtigt at være opmærksom på.

 

 

Så hvad kan du gøre, hvis du har en forstuvet fod?

Gennem tiden har en række behandlinger været tilbudt afhængig af sværhedsgraden. Blandt disse muligheder er almen genoptræning blevet vist som den foretrukne metode. Denne behandling består af et tidligt mobiliseringsprogram, der ofte kombineres med anvendelsen af en elastisk bandage eller tapening.

Ud over disse behandlingsmuligheder, der findes grundlæggende retningslinjer for ankelskader. Disse omfatter den umiddelbare anvendelse af RICE: som kan du kan læse meget mere om her, men kort er beskrevet nedenfor.

 

Rice akut behandling

RICE – Akut skadesbehandling

Rest: at forhindre yderligere skader på vævet
Is: at mindske smerter og betændelse
Compression: At reducere tilløbet af ødem til det skade område
Elevation: at lade tyngdekraften påvirke overskudvæsken i området og derigennnem reducere hævelsen.

 

 

Ovenstående retningslinjer er afgørende i den akutte faser af skaden, for at genvinde god funktion og stabilitet over den skadede ankel bør et progredierende genoptræningsforløb altså gennemføres.

Forstuvning genoptræning

Hvorfor genoptræne?

Genoptræningen er et af de vigtigste aspekter i behandlingen af en forstuvet fod da muskelsvaghed, instabilitet og funktionel begrænsing stadig kan være på spil selvom den primære smerte er forsvundet. Denne cocktail forøger fordobler din risiko for at ende med en tilsvarrende skades hvis ikke et genoptræningsforløb gennemføres.

Grunden til at du er i risikozonen for at få samme ankelskade igen er, at receptorer i din fod med ansvar for balance og “proprioception” (kroppens bevidsthed om ledstilling) er påvirket og ikke på samme måde som tidligere kan sende signaler om at genvinde balance hvis foden er på vej ud i en uheldig stilling.

Med ankel genoptræning kan du styrke det påvirkede væv og genopbygge den proprioceptive sans og derigennem genvinde et sundt og stabilt led.

Se ankel genoptræningsøvelserne her.

 

 

Forstuvet-ankel.dk