Kan en forstuvet ankel føre til knæsmerter?

Hvordan i alverden kan en forstuvet ankel forårsag knæsmerter, spørger du?

forstuvet ankel årsag knæsmerter

Det er faktisk ganske enkelt. Det første du skal vide er at fod, ankel, knæ og hofte er tæt forbundne og spiller alle en væsentlig rolle på bevægelseskvaliteten under gang. Fod, ankel, knæ og hofte skal altså forståes som en samlet ledkæde der både påvirker og er afhængige af hinanden.

Knælledet spiller en væsentlig, men noget anden rolle en ankelleddet. Gør mig en hurtig tjeneste – Vrik/bevæg din ankel rundt (hvis du har en ankel forstuvning, vrik med den gode ankel). Kan du se hvor mobil fodleddet er? Forsøg nu videre at bevæge knæleddet på samme måde … Kan du?
Nope! Der er en simpel forklaring – fodleddet er tiltænkt at være mobilt, knæleddet er tiltænkt at skulle være stabilt. Det næste led i kæden er hofterne som også er tiltænkt at være mobile. Derefter lænden som er stabil og endelig den øvre ryg og skuldre er beregnet til at være mobile.Det er kroppens grundlæggende mekanik at nogen led stabilisere, andre er lavet til bevægelse, sådan er det! Smerter opstår når man uhensigtsmæssigt kommer til at skubbe til denne balance.
Okay, så hvad har det at gøre med anklerne? Når du får en forstuvet ankel bliver anklen immobile. Det er okay for en stund for at led og ligamenter kan hele op igen. Men, hvad de fleste mennesker ikke indser er, at de aldrig får genoptrænet anklen ordentligt, hvilket  efterlader ankelleddet svagt og immobilt.
Hvad  sker der ved at anklen er immobil? Knæet skal kompensere for den manglende bevægelse hvilket kan føre til en smerter omkring knæets stabiliserende ligament. Smerten opleves normal på ydersiden af knæet på højde med knæskallens midte.
Så hvad bør du gøre? Tag dig tid til at genoptræne din ankel ordenligt. Følg en god og stringent ankel genoptræning , enten med en kvalificeret fysioterapeut eller derhjemme med forstuvet-ankel.dk og sørg for at din ankel er klar, før du køre 100% på med sport. Sørg for at din ankel er stærk og mobil, så den kan bevæge sig ordentligt i alle situationer.
Forstuvet-ankel.dk